AMSTERDAM - De politie heeft woensdag 5 september een 77-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van oplichting. De man, in 2014 veroordeeld voor oplichting, is in Amsterdam-Zuid op heterdaad betrapt. De politie verdenkt hem van meerdere oplichtingszaken.

Deze verdachte stond tevens gesignaleerd voor nog drie jaar openstaande gevangenisstraf. Hij keerde niet terug van proefverlof halverwege zijn zes-jarige gevangenisstraf.

Veel babbeltrucs
Momenteel vinden er in de Amsterdam veel babbeltrucs plaats. Dit zijn diefstallen waarbij vooral ouderen de dupe zijn. De oplichters hebben het gemunt op geld, sieraden of andere waardevolle spullen, nadat ze eerst het vertrouwen van de slachtoffers heb gewonnen door een vlotte babbel. Merkt u dat men het bij u probeert, bel direct 112!

De meest voorkomende babbeltrucs
Steeds meer ouderen wonen zelfstandig en zijn zeer kwetsbaar voor dit soort babbelaars. Wij adviseren de kinderen van deze ouderen met hen aan de aan hand van de volgende voorbeelden in gesprek te gaan. Voorkomen is beter dan genezen! De momenteel 5 meest voorkomende “babbels” zijn:

1.Ierse klusjesmannen bellen of spreken u aan in verband met een waterlekkage (vaak hebben ze zelf snel met een spuitbus water op uw plafond gespoten). Zij willen dit verhelpen, maar moeten hiervoor een machine huren. De huur en borg loopt in de duizenden euro’s. Uiteraard moet dit voorgeschoten worden, waarna u ze nooit meer ziet. Vaak zijn dit Engelstalig mannen met een buitenlands kenteken.
2. Man op leeftijd belt aan en zegt dat er een familielid de nieuwe buur is, maar dat hij niet naar binnen kan. De man die zielige verhalen vertelt over zijn dochter of vrouw en dan om geld vraagt voor zijn caravan, camper auto die in reparatie is.
3. Een andere man op leeftijd zegt dat hij de verwarmingsketel komt maken en hij vraagt 70 euro. Uiteraard volgt er geen reparatie.
4. Afgelopen week zijn er vrouwen actief geweest in Zuid. De smoes die ze gebruiken is: ‘Ik ben de nieuwe buurvrouw of we komen aan de overkant wonen en hebben problemen met de afvoer’. Eén of twee vrouwen gaan naar binnen en laten de toegangsdeur open. Een tweede of derde persoon glipt naar binnen glipt en neemt met name sieraden weg.
5. Een jongeman doet zich voor als medewerker van een bedrijf en vertelt de bewoner dat ze bezig zijn met een waterlekkage boven de woning van de melder. De man wil graag in de woning kijken of er lekkage is ontstaan. Na het verlaten van de woning zijn er steeds diverse spullen ontvreemd.