AMSTERDAM - Een 50-jarige man uit Leidschendam is in de nacht van zondag 17 op maandag 18 mei 2020 op de Jan Tooropstraat aangehouden nadat hij een politieagent had geslagen. De politieman liep daarbij lichte verwondingen in het gelaat op.


Slingerende auto
Rond middernacht zien surveillerende politieagenten een auto slingerend over de A10 rijden. Ze besluiten de bestuurder van het voertuig te controleren op een parkeerplaats op de Jan Tooropstraat. Nadat de bestuurder van het voertuig, die geen identiteitsbewijs bij zich had, meewerkte aan een blaastest, escaleerde de situatie. De bestuurder en een tweede mannelijke inzittende uit de auto gedroegen zich recalcitrant richten de aanwezige agenten. Ze scholden hen uit en daarbij gaf de bestuurder van de auto, een 50-jarige man uit Leidschendam, op enig moment een politieman een vuistslag in zijn gezicht. Hierop moesten agenten uiteindelijk pepperspray gebruiken om de verdachte onder controle te krijgen.

Assistentie collega
Omdat ook de tweede inzittende een dreigende houding aannam, riepen de agenten hulp van hun collega's in. Toegesnelde agenten hielden de man vervolgens aan en hij pleegde daarbij verzet. Het gaat om een 36-jarige man uit Almere. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Geweld tegen de politie
De agenten doen aangifte van het geweld. De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Het beleid van het openbaar ministerie is erop gericht dat personen die geweld uiten in de richting van bijv. politie- brandweer- en ambulancepersoneel, een hogere strafeis tegemoet kunnen zien.