AMSTERDAM - Op dinsdag 5 mei rond 17.40 uur is een 25 jarige man uit Diemen op de Prins Hendrikkade aangehouden voor belediging en poging doodslag. De verdachte ging er na een belediging van handhavers vandoor met zijn auto en reed hierbij in op een handhaver van de gemeente Amsterdam. De politie is nog op zoek getuigen.Belediging en poging doodslag


Politieagenten uit het district Centrum horen omstreeks 17.30 uur een assistentie aanvraag van handhavers op het gezamenlijke portofoon kanaal dat ze met Toezicht en Handhaving van de gemeente hebben. Drie handhavers waren zwaar beledigd ter hoogte van de Dam door een automobilist die er vandoor was gegaan. Enkele meters verder wordt de man staande gehouden door collega handhavers. Wanneer deze handhavers de man verzoeken zijn rijbewijs te tonen, voldoet de man hier niet aan en gaat er vandoor in zijn auto. Hierbij rijdt hij achteruit in op een handhaver en rijdt een stuk over het fietspad en trottoir op het Damrak, waardoor ook omstanders opzij moeten springen. De verdachte rijdt verder door in de richting van de Prins Hendrikkade waar hij uiteindelijk kan worden aangehouden door politiemensen die direct op de melding van de handhavers hebben gereageerd.

Onacceptabel
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen opsporingsambtenaren, politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er daadkrachtig tegen op. Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het openbaar ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Klik hier voor meer informatie over de veilige publieke taak.

Getuigenoproep
Op de Dam waren meerdere omstanders en getuigen aanwezig en de recherche is op zoek naar deze personen. Heeft u iets gezien of gehoord of is er mogelijk zelf op u ingereden door deze verdachte? Neem dan contact op met 0900-8844. Via onderstaande tipformulier kunt u ook beeldmateriaal delen met de politie.