Amsterdam - Van 2 november tot en met 6 november kunnen verboden wapens zonder boete of straf worden ingeleverd binnen de gemeente Amsterdam en in Diemen.Amsterdam Ontwapent

De inleveractie maakt onderdeel uit van de campagne 'Amsterdam Ontwapent' en is gericht op het tegengaan van verboden wapenbezit en het verhogen van de veiligheid in de stad. In de campagne ‘Amsterdam Ontwapent’ zetten Amsterdammers zich, samen met de gemeente, Openbaar Ministerie en de politie, in voor een veiligere stad. Kijk voor meer informatie over de campagne op de website van 'Amsterdam Ontwapent'.

Hoe zorg ik dat mijn wapen bij jullie terechtkomt?

Van maandag 2 november tot en met vrijdag 6 november kun je alle soorten wapens inleveren zonder vervolging voor illegaal wapenbezit. Alle wapens (denk ook aan boksringen, slag- en stootwapens), behalve vuurwapens kunnen anoniem worden ingeleverd op een van de negen politiebureaus in Amsterdam. Mocht je messen inleveren bij één van onderstaande bureaus, dan bij voorkeur verpakt. 

  • Politiebureau Boven-IJ (Waddenweg) tot 21.00 uur
  • Politiebureau Centrum Amstel (IJtunnel) tot 18.00 uur
  • Politiebureau Zuid Buitenveldert (Van Leijenberghlaan) tot 21.00 uur
  • Politiebureau Zuid de Pijp (President Kennedylaan) tot 18.00 uur
  • Politiebureau Oost Zeeburg  (Balistraat) tot 18.00 uur
  • Politiebureau Bijlmermeer (Flierbosdreef) tot 21.00 uur
  • Politiebureau West Overtoomsesluis (Hoofdweg) tot 18.00 uur
  • Politiebureau Nieuw West Zuid (Meer en Vaart) tot 21.00 uur
  • Politiebureau Diemen Ouder Amstel (D.J. Den Hartoglaan) tot 17.00 uur
Lever je vuurwapen(s) in?

Mocht je een vuurwapen willen inleveren dan moet je een afspraak maken. Neem tijdens kantooruren contact op met 0900-8844. Agenten in burger zullen dan op een afgesproken tijdstip bij u langskomen om het vuurwapen op te halen. De agenten in burger komen uiteraard in een onherkenbaar voertuig. Vuurwapens inleveren gebeurt niet anoniem. We noteren bij het ophalen van het vuurwapen je naam, adres en woonplaats (NAW-gegevens).

U wordt in principe niet vervolgd voor het wapenbezit, tenzij uit forensisch onderzoek blijkt dat het ingeleverde vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als blijkt dat er geen misdrijf is gepleegd met het wapen, dan zal er ook geen vervolgonderzoek plaatsvinden en volgt er dus geen boete of straf.

Waarom kunnen vuurwapens niet anoniem ingeleverd worden?

Vuurwapens kunnen worden onderzocht en zijn te herleiden naar het gebruik bij eventuele misdrijven. Als daar sprake van is dan willen en mogen wij dat niet negeren. Dat zijn wij namelijk aan de eventuele slachtoffers en nabestaanden verplicht. We hopen dat zoveel mogelijk mensen van deze kans gebruik maken om anoniem en ongestraft wapens in te leveren, zodat we er samen voor zorgen dat onze stad een stukje veiliger wordt.