AMSTERDAM - Een lugubere vondst kleurt het Bijlmerpark zaterdagmiddag 15 november 2003 blauw met zwaailichten, politieagenten en afzetlint. In de bosjes is het levenloze lichaam van de 42-jarige Yvette Looijs aangetroffen en zij blijkt met geweld om het leven te zijn gebracht. Zeventien jaar later staat nog steeds niet vast wat er nou precies met Yvette gebeurd is en waarom, maar hier komt door de inspanningen van het Amsterdamse coldcase-team mogelijk snel verandering in. Het team heeft na al die tijd opnieuw een verdachte aangehouden en vermoedt dat dit ‘de Amerikaan’ is waar de politie al sinds 2003 naar zoekt.


Yvette Looijs leidt in 2003 een zwervend bestaan in Amsterdam-Zuidoost en is dan sinds een paar jaar verslaafd aan harddrugs. Ze heeft seks in ruil voor geld en ook in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 november prostitueert Yvette zich. Aan het begin van die nacht loopt ze op het Bijlmerplein rond, totdat ze wordt aangesproken door een man. Deze man is getipt dat Yvette wel seks tegen betaling wil. De twee lopen vervolgens richting het Ganzenhoefpad, verder de Bijlmer in. Wat er zich daarna afspeelt is onduidelijk, maar Yvette wordt de volgende dag dood in het Bijlmerpark gevonden.

Matthew uit New York
De politie vermoedt al snel dat de man met wie Yvette meeging om seks te hebben haar laatste klant was en haar dood werd. In het onderzoek komt belangrijke informatie over de verdachte naar voren. Zo zou het om een Amerikaanse man gaan die naar eigen zeggen Matthew heet en uit New York komt. Opvallend: deze man heeft andere mensen verteld dat hij Yvette in het Bijlmerpark heeft geslagen en haar daar heeft achtergelaten. Dat hij ook verantwoordelijk is voor haar dood heeft de man niet met zoveel woorden gezegd, maar de politie verdenkt hem er wel van. Naast een uitvoerige omschrijving is er ook beeldmateriaal van de man en de politie deelt die begin 2004 bij Opsporing Verzocht. Verschillende aanhoudingen volgen, maar ‘de Amerikaan’ die gezocht wordt, zit er helaas niet bij.
Informatie in ándere coldcase

Het onderzoek naar de dood van Yvette Looijs wordt na een paar jaar een zogenaamde coldcase en de rechercheurs van het Amsterdamse coldcase-team krijgen de zaak dus onder hun hoede. Zij kijken met een frisse blik naar alle informatie en proberen zo tot andere inzichten en/of onderzoeksrichtingen te komen. Ondanks alle tijd en energie die het team in de zaak stopt, blijven belangrijke doorbraken uit en lukt het niet om ‘de Amerikaan’ te identificeren. Tot 2017. Het coldcase-team is op dat moment bezig met een andere zaak wanneer er in dat onderzoek opeens belangrijke informatie over de dood van Yvette naar voren komt. Deze informatie geeft het team nieuwe aanknopingspunten om erachter te komen wie ‘de Amerikaan’ zou kunnen zijn. Na allerlei sporen te hebben uitgelopen, wordt het harde werken in 2020 beloond: het coldcase-team kan een identiteit koppelen aan ‘de Amerikaan’.

Verdachte geïdentificeerd
De verdachte blijkt inderdaad uit Amerika te komen en na enkele jaren in Nederland daar ondertussen weer woonachtig te zijn. Het coldcase-team brengt de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte van (de ontwikkelingen in) het onderzoek en de verdenking tegen de man. Formeel wordt vervolgens het verzoek gedaan om de verdachte aan te houden en aan Nederland uit te leveren. Eind april 2021 gebeurt dit uiteindelijk. De verdachte – een 60 jarige man uit Amerika dus – is vervolgens op woensdag 28 april 2021 in Nederland aangekomen en aangehouden. Vrijdag 30 april is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Informatie nog steeds welkom
De teamleider van het Amsterdamse coldcase-team is uiteraard ontzettend blij met deze wending in het onderzoek, maar benadrukt dat informatie over de zaak nog steeds welkom is: “Dat deze verdachte nu is aangehouden, is natuurlijk hartstikke mooi. Alleen zijn daarmee niet meteen al onze vragen beantwoord. Want wat heeft er zich daar nou precies in het park afgespeeld? Hopelijk verklaart de verdachte daar meer over, dat neemt echter niet weg dat we iedereen oproepen om nog eens goed in zijn of haar geheugen te graven of ze misschien meer weten over deze zaak. Zelfs na 17 jaar is alle informatie welkom bij ons.”