AMSTERDAM- De man die verdacht wordt van de liquidatie aan de Beethovenstraat op 30 juli 2018, Čaba D., is vrijdagavond 1 maart aangehouden door een speciaal politieteam in Praag. Bij de liquidatie op 30 juli kwam de 62-jarige Ivan Serdarusic om het leven. Zijn nabestaanden zijn geïnformeerd over de aanhouding.

Op dinsdag 19 februari 2019 werd de 38-jarige Čaba D. op de Nationale Opsporingslijst geplaatst in verband met zijn betrokkenheid bij de liquidatie aan de Beethovenstraat. Ook werd er door het Openbaar Ministerie in Nederland een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De recherche kwam de man al vrij snel na de liquidatie op het spoor omdat hij herkenbaar was vastgelegd op camerabeelden. Dankzij tips, vakkundig recherchewerk en een DNA-spoor werd duidelijk dat het om de 38-jarige Čaba D. ging. Hij heeft zowel de Hongaarse als Servische nationaliteit, maar het vermoeden bestond dat hij gebruik maakte van een valse identiteit. D. zat tot februari 2017 een celstraf uit voor een moord gepleegd in Servië in 2004. Naast de liquidatie aan de Beethovenstraat, is hij ook verdachte in twee moordzaken in Budapest in september 2018 en Belgrado in januari 2019. De komende periode zal het Europese aanhoudingsbevel getoetst worden door het Tsjechische Openbaar Ministerie. Daarnaast zal met de andere betrokken landen overleg plaatsvinden over zijn overlevering.

Met de aanhouding van D. in Praag is het onderzoek voor de Amsterdamse recherche nog niet afgerond. Het onderzoeksteam wil nog altijd zoveel mogelijk informatie ontvangen over de tijd dat hij in Nederland verbleef voorafgaand aan de liquidatie in Amsterdam. Bekend is dat hij al vanaf 8 juli 2018 in Nederland verbleef. Weet u waar Čaba D. in de periode van 8 tot en met 30 juli 2018 verbleef in Nederland? Of heeft u informatie over met wie hij contact had? Neem dan contact op met de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via het onderstaande tipformulier.