Maandagmiddag 30 juli vond in een horecagelegenheid aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid een schietincident plaats. Hierbij raakte één slachtoffer in eerste instantie zwaargewond. Deze 62-jarige man uit Amsterdam overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het rechercheonderzoek naar het schietincident is in volle gang, de schutter is vooralsnog niet aangehouden.

Rond 14.50 uur schoot de dader in de horecagelegenheid gericht op het slachtoffer en rende daarna naar buiten de Beethovenstraat op. Op de vermoedelijke vluchtroute - Jan van Eijckstraat, Albrecht Dürerstraat, Gerrit van der Veenstraat  en Memlingstraat - vond de politie diverse voorwerpen, zoals een beige hoedje, vuurwapen, zwarte laptoptas, handschoen en een wit/blauw kledingstuk. Deze zijn in beslaggenomen ten behoeve van het onderzoek. Bij de zoektocht zette de politie een helikopter en een speurhond in. Ter hoogte van de Memlingstraat raakte de speurhond het spoor van de mogelijke dader kwijt. Aanvullend onderzoek heeft laten zien dat de verdachte zich na het schietincident, rond 15.00 uur, ook in de omgeving van het Museumplein heeft bevonden.

Signalement

Uit het aanvullende onderzoek en getuigenverklaringen komt het volgende signalement van de verdachte naar voren:
- Man;
- 1.60 -1.65 meter lang;
- Breed, sportief en gespierd postuur;
- Opvallend gespierde bovenarmen;
- Zongebruinde huidskleur;
- Gladgeschoren kaal hoofd;
- Strak wit T-shirt met korte mouwen;
- Witte sportbroek;
- Gouden schakelketting.

Vragen

De recherche spreekt graag met getuigen die iets hebben gezien en/of gehoord van het schietincident en/of van de vluchtroute van de schutter en heeft de volgende specifieke vragen:
- Wie bevond zich tijdens het schietincident in of buiten de horecagelegenheid en heeft nog niet met de politie gesproken?
- De recherche sluit niet uit dat de verdachte zich eerder die maandag 30 juli in de omgeving van de Apollolaan/de Beethovenstraat heeft bevonden. Wie heeft de verdachte maandag 30 juli aan het eind van de ochtend/begin van de middag in de omgeving van de Apollolaan/de Beethovenstraat gezien?
- Wie heeft de verdachte maandag 30 juli rond 15.00 uur in de omgeving van het Museumplein zien lopen?

Contact

Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken of mensen die andere informatie in deze zaak hebben, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Het is ook mogelijk om via het tipformulier informatie door te geven en via dit formulier kan ook beeldmateriaal ter beschikking gesteld worden aan de politie.