AMSTERDAM -De politie is op zoek een man die ervan wordt verdacht dinsdagmiddag 11 februari 2020 bij een geldautomaat aan de Distelweg geld op te hebben genomen met een gestolen bankpas. Het is niet bekend of deze man de pas ook heeft gestolen. De diefstal vond dezelfde middag plaats aan Amerbos.

Die middag wacht een 84-jarige man in zijn woning aan Amerbos op een pakketje. Rond 13.10 uur staat een bezorger voor de deur en de bewoner denkt dat die bezorger het verwachtte pakketje komt brengen. De bezorger geeft aan dat hij inderdaad een pakketje voor de bewoner heeft, maar dat de bewoner wel eerst €1 moet pinnen. De bezorger heeft een pinautomaat bij zich en de bewoner probeert vervolgende de €1 te pinnen. Dit lukt eerst niet en de bezorger geeft aan dat er problemen zijn met de verbinding. Hij draait zich met het apparaat en de bankpas van de bewoner om en voert handelingen uit. Daarna keert hij zich weer om en geeft de bewoner de bankpas terug. De bewoner moet opnieuw proberen te pinnen en hierbij zijn pincode intoetsen. Uiteindelijk is het volgens de bezorger gelukt en overhandigt hij de bewoner het pakketje.

Binnen maakt de bewoner het pakketje direct open en ziet dat dit niet het pakketje is dat hij verwachtte. De bewoner heeft meteen het idee dat er iets niet klopt en neemt contact op met zijn bank. Een medewerker van de bank laat hem weten dat er zojuist een groot geldbedrag van zijn rekening is afgeschreven. Wanneer de bewoner zijn bankpas pakt om gegevens te controleren, komt hij er achter dat hij niet zijn eigen bankpas meer heeft, maar die van iemand anders.

Signalementen verdachten
Naar alle waarschijnlijkheid heeft de bezorger de bankpas van de bewoner verwisseld met een andere pas, de bankpas van de bewoner gestolen en tijdens het pinnen de pincode afgekeken. Met de gestolen bankpas is geld opgenomen. Van die pintransactie zijn beelden. Het is niet duidelijk of de verdachte op deze beelden ook de bezorger is geweest. Het signalement van de bezorger:
- Man;
- Lichte huidskleur;
- 18-22 jaar oud;
- 1.70-1.75 meter lang;
- Donker, krullend, kort haar;
- Droeg een bril.

Het signalement van de verdachte die geld opneemt met de bankpas:
- Man;
- Licht getinte huidskleur;
- 20-25 jaar oud;
- Donkere ogen, donkere wenkbrauwen;
- Normaal postuur;
- Droeg een donkere jas met capuchon en ‘Calvin Klein Jeans’ op de borst gedrukt.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak, bijvoorbeeld over de zogenaamde postbezorger? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.