In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober wordt er rond 03.45 uur geschoten op de kruising van de Jan Evertsenstraat met de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam. De 44-jarige Haarlemmer Hakan Aradas wordt geraakt en overlijdt aan zijn verwondingen.

Hakan Aradas

Hakan Aradas (44) werkte als onderhoudsmonteur en heeft samen met zijn vrouw drie kinderen. In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober besluit hij om met twee vrienden vanuit Haarlem nog even uit te gaan in Amsterdam.

 

Turks café

De vrienden willen die nacht ergens na 03.00 uur naar een Turks café in de buurt van het Mercatorplein. Maar omdat dat net gaat sluiten, spreekt Hakan een Turks sprekende man aan op een scooter. Die man weet dat er een eindje verderop in de Jan Evertsenstraat een Turks café is, dat nog wel open is en biedt aan voor ze uit te rijden.

 

Ruzie

Rond 03.45 uur komen de mannen aan. Terwijl een van zijn vrienden de auto parkeert, staat Hakan met de andere vriend alvast voor de deur samen met een aantal andere mannen. Hakan praat met een waarschijnlijk Marokkaanse man, die zichzelf Youssef noemt. Wat er daarna precies misgaat is nog altijd niet duidelijk, maar op een bepaald moment lijken hij en Hakan ruzie te hebben, waarna ze samen weg lopen.

 

Schietincident

Hoe snel het daarna uit de hand loopt, is vastgelegd door een camera aan de overkant van de straat. Hakan wordt belaagd door een clubje mannen. Hij wordt geschopt en geslagen. Eén van zijn vrienden probeert hem nog te helpen maar op dat moment trekt één van de mannen een wapen en schiet. Hakans vriend is geraakt en rent voor zijn leven. Terwijl ook de rest in paniek wegrent neemt de schutter nu ook Hakan onder vuur. Dat wordt hem fataal.

 

Geen liquidatie

De politie heeft op dit moment geen reden om aan te nemen dat Hakan met voorbedachte rade om het leven zou zijn gebracht. Hakans vrienden zagen hem ruzie hebben met die latere schutter, iemand die hij dus pas net had ontmoet. De politie weet nog altijd niet waar die ruzie over ging. Mocht er mogelijk wel een conflict zijn van Hakan met andere personen dan horen ze dat graag.

 

Signalement schutter

De schutter is een man die zichzelf “Youssef” noemde, waarschijnlijk is hij van Marokkaanse afkomst. Hij is tussen de 20 en 30 jaar oud en tussen de 1.70 en 1.80 m lang. Hij had mogelijk een petje of capuchon op. Hij droeg een donkergekleurde jas tot over de heupen, een spijkerbroek en donkergekleurde schoen met een lichtkleurige zool.

 

Getuigenoproep: bestuurder van auto

Helemaal aan het begin is een auto gestopt waarvan de bestuurder de ruziënde mannen moet hebben gezien. Zodra Hakan valt, rijdt hij door. Wie is deze bestuurder?

 

Getuigenoproep: fietser

Ook spreekt de politie graag de fietser die direct na het schieten voorbij reed en even verderop in de Jan Evertsenstraat ook werd gefilmd.

 

Getuigenoproep: scooterrijder

En wie is deze scooterrijder, rijdend aan de overkant? Hij of zij moet ook zeker iets gezien hebben. Die scooter stopt vlakbij de ruzie en slaat dan snel rechtsaf de Witte de Withstraat in.

 

Getuigenoproep: zwarte taxibus

Ook de bestuurder van een zwarte taxibus moet in de gaten hebben gehad dat er iets aan de hand is. Terwijl de bestuurder stopt en keert, rijdt een andere auto wel door. Waarna ook de zwarte bus weer omkeert. Zat u in dat busje, of in de auto ervoor, neem dan alstublieft ook contact op.

 

Beloning

Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

 

Overige vragen

 

Wie (her)kent de schutter aan de hand van de bewakingsbeelden en het signalement?

 

Wie heeft de schutter op die vrijdagavond 7 oktober of daaropvolgende nacht nog heeft gezien, ook nog voor het incident? Dat kan in een horecagelegenheid geweest zijn ergens in de buurt.

 

Wie waren verder bij de vechtpartij betrokken?

 

Heeft u informatie over deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch aan ons doorgeven via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.