AMSTERDAM - Het is zaterdag 23 mei 2020, kort voor middernacht. Wat voor velen een nachtmerrie is, wordt die nacht voor een aantal bewoners van de Smaragdstraat in de Diamantbuurt werkelijkheid. Het trappenportaal naar diverse woningen staat in brand. Hulpdiensten zijn snel ter plaatse en halen in een razend tempo mensen uit de omliggende woningen. Alle betrokkenen hebben deze brand gelukkig overleefd, maar een aantal woningen zijn volledig verwoest. De recherche onderzoekt of hier sprake is van brandstichting en komt graag in contact met getuigen, waaronder een aantal specifieke getuigen in het bijzonder.

Heldhaftige jongeren
In de media zijn beelden verschenen van heldhaftige jongeren die bewoners, met gevaar voor hun eigen leven, uit een boven gelegen woning halen. Daar zat een gezin volledig opgesloten door het vuur. In het kader van het onderzoek komen we erg graag in contact met deze jongeren, die van levensbelang zijn geweest voor een aantal bewoners. Zij waren voorafgaand aan de brand in de omgeving aanwezig en hebben mogelijk essentiële informatie voor het onderzoeksteam.
Getuigenoproep

We spreken graag met ieder die, voorafgaand aan de brand, wellicht iets opvallends of iemand heeft gezien of gehoord. Daarnaast ontvangt het team graag camerabeelden van de periode voor en na de brand, bijvoorbeeld van beveiligingscamera’s of dashcams in voertuigen. Ook als u andere informatie heeft, en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan hoort het team graag van u. Dat kan via 0900-8844 of door het online tipformulier in te vullen. Via dit formulier kunt u ook beelden ter beschikking stellen aan de politie. Anoniem bellen kan via 0800-7000.