AMSTERDAM - Zondagavond 13 januari 2019 vindt een steekincident plaats in de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-West. Een 29-jarige man raakt hierbij ernstig gewond en hij overlijdt diezelfde avond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie weet vlak na het incident een verdachte aan te houden, maar het onderzoeksteam houdt er op dit moment sterk rekening mee dat hij niet de persoon is die het slachtoffer heeft neergestoken. Woensdag 16 januari is opnieuw een verdachte aangehouden. Het team is echter nog steeds dringend op zoek naar mensen die meer weten over dit incident en deelt daarom mogelijke aanknopingspunten.

Rond 19.15 uur komt de melding binnen dat op de Van Reigersbergenstraat een vechtpartij heeft plaatsgevonden waarbij iemand gewond zou zijn geraakt. Ter plaatse treffen politie-eenheden inderdaad een zwaargewonde man aan. Het slachtoffer blijkt meerdere malen te zijn gestoken. Hij is er zo slecht aan toe dat hij op een gegeven moment op straat gereanimeerd moet worden. De man wordt snel naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overlijdt hij later die avond aan zijn verwondingen.

Aangehouden verdachte heengezonden

Direct na het steekincident start de politie een groot onderzoek en nog diezelfde avond wordt een 31-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident. Het onderzoeksteam houdt er op dit moment echter sterk rekening mee dat hij niet de persoon is die het slachtoffer heeft neergestoken. Zijn exacte rol bij het incident wordt nog steeds onderzocht en hij blijft verdachte in dit onderzoek, maar hij is op woensdag 16 januari wel heengezonden.

Opnieuw verdachte aangehouden

Woensdag 16 januari wederom een verdachte aangehouden, een 29-jarige man uit Amsterdam. Hij zit op dit moment vast en ook zijn rol in de zaak wordt onderzocht.

Slachtoffer: geen bekende van politie en justitie

Het slachtoffer van het steekincident is de 29-jarige Roderick Leta uit Amsterdam. Voor zover het onderzoeksteam nu weet, hield Roderick zich niet bezig met criminele activiteiten. Hij is ook geen bekende van politie en justitie. Het team tast in het duister over een mogelijk motief voor het steekincident en spreekt daarom graag met mensen die meer weten.

Mogelijke aanknopingspunten

Het onderzoeksteam is dringend op zoek naar getuigen van het incident en/of mensen met andere informatie, en deelt daarom mogelijke aanknopingspunten. Uit onderzoek is gebleken dat Roderick rond 18.55 uur over de Jan van Galenstraat richting de Van Reigersbergenstraat reed. Hij reed in een zwarte Fiat 500. Na het steekincident is dit voertuig op de Van Reigersbergenstraat aangetroffen in de omgeving van de plaats delict. Wat Roderick op dat tijdstip in die omgeving deed, is niet bekend.

Roderick had vaak een klein, zwart crossbody/crossover-tasje bij zich. Dit tasje is echter niet bij hem aangetroffen ter plaatse op de Van Reigersbergenstraat en ook bij hem thuis ligt het tasje niet. Mogelijk dat het tasje is meegenomen door de dader.

Belangrijke vragen

Het onderzoeksteam heeft de volgende vragen:

  • Wie heeft zondagavond 13 januari iets van het steekincident gezien of gehoord, maar nog niet met de politie gesproken?
  • Wie heeft mogelijk camerabeelden van het steekincident, het slachtoffer en/of de (vluchtroute van de) dader? Denk hierbij bijvoorbeeld aan beelden van beveiligingscamera’s of een dashcam.
  • Wie weet wat Roderick zondagavond 13 januari in (de omgeving van) de Van Reigersbergenstraat deed?
  • Wie heeft na het steekincident in de omgeving van de Van Reigersbergenstraat mogelijk onbekende spullen op straat aangetroffen?
  • Wie weet waar het tasje van Roderick is? Wie heeft het tasje na zondagavond 13 januari ergens gezien?
  • Wie heeft andere informatie over (de aanleiding van) het steekincident?
Informatie delen met onderzoeksteam

Heeft u informatie die het onderzoeksteam mogelijk verder kan helpen, maar dit nog niet gemeld? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of via de opsporingstiplijn op 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. U kunt uw informatie ook delen via onderstaand tipformulier en via dit formulier is het mogelijk om beeldmateriaal ter beschikking te stellen aan de politie.