Het onderzoek startte tijdens een controle op spookburgers. Dit zijn mensen die in de stad wonen, maar nergens ingeschreven staan. Tijdens die controle kwam de politie in een woning aan de Jan van Zutphenstraat. Agenten stuitten in het huis onder andere op iets minder dan een kilo cocaïne, een vuurwapen en een vals paspoort. De politie hield hiervoor twee verdachten aan. De huur van de woning bleek contant betaald te worden aan de 58-jarige woningbemiddelaar.

Woning gesloten

De gemeente heeft in verband met ernstig gevaar voor de openbare orde en veiligheid de woning voor de duur van drie maanden gesloten. In verband met een eerdere overtreding van de huisvestingwet is een bestuursrechtelijke boete opgelegd van 60.000 euro.

Ondermijning

 In de strijd tegen ondermijning, pakt de politie ook facilitators aan. De politie werkt in de aanpak samen met de gemeente en het openbaar ministerie. Facilitators zijn niet alleen mensen die bijvoorbeeld auto’s leveren aan criminelen, hier vallen ook woningbemiddelaars onder. Woningbemiddelaars zijn mensen die structureel woningen verhuren aan mensen. Regelmatig worden deze woningen verhuurd aan criminelen. De bemiddelaars stellen zeer beperkte eisen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor criminelen. De huurders gebruiken meestal met een valse identiteit en betalen de huur vooral met contant geld. Geld dat vermoedelijk op illegale wijze verkregen is. De woningbemiddelaars maken zich daarom schuldig aan witwassen.

Bent u op de hoogte van dit soort praktijken dan kan dat altijd gemeld worden bij de politie op 0900-8844.