Amsterdam - Het EVA-team van de politie Den Haag hield woensdagmiddag 19 september in Amsterdam een 32-jarige Hagenaar aan. Hij moet nog een groot gedeelte van een aan hem opgelegde ISD-strafmaatregel uitzitten.

De man werd door de Rechtbank in Den Haag tot de ISD-strafmaatregel veroordeeld, maar onttrok zich hier tussentijds aan. Na diepgaand onderzoek kon de 32-jarige man woensdag in Amsterdam worden aangehouden. Hij moet nog 446 dagen uitzitten.

Actief opsporen en aanhouden veroordeelden
Het zogenoemde EVA-team - EVA staat voor Executie Vonnissen Afgestraften - van de politie-eenheid Den Haag spoort veroordeelden op die zich proberen te onttrekken aan hun opgelegde straf, en houdt deze aan. 

ISD maatregel
Een ISD (Inrichting Stelselmatige Daders) maatregel is een strafmaatregel van maximaal 2 jaar waarin een veroordeelde, meestal een veelpleger die door het plegen van reeksen delicten veel criminaliteit en onveiligheid veroorzaakt, voor een periode van maximaal twee jaar in een inrichting wordt geplaatst die specifiek hiervoor bestemd is. Met deze dwangmaatregel wordt beoogd het uitzichtloze patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen dat deze groep stelselmatige daders kenmerkt, te doorbreken.