AMSTERDAM - Op dinsdagavond 23 maart 2021 zijn drie mannen in de leeftijd van 30 jaar oud aangehouden in de Van Gilsestraat voor bezit vuurwapen. Tijdens de aanhouding hebben agenten hun vuurwapens getrokken. Er is niet geschoten. Alle verdachten zitten op dit moment vast ten behoeve van het onderzoek.

Omstreeks 22:00 uur krijgen agenten een melding van een medewerker van Team Handhaving dat drie personen iemand in Slotermeer bedreigen met een mogelijk vuurwapen. Onderweg naar de melding zien de agenten drie personen, die voldoen aan het signalement, lopen ter hoogte van de Burgemeester Vening Meineszlaan. Bij het zien van de politie rennen de verdachten weg in de richting van de Van Gilsestraat. Tijdens het rennen gooit één van de verdachten een vuurwapen van zich af. Nadat alle drie verdachten zijn aangehouden wordt er dat wapen aangetroffen in de buurt van een geparkeerde voertuig. Onderzoek wijst later uit dat het een nepwapen betreft. Het rechercheteam heeft de zaak verder in onderzoek.

Het gevaar van nepwapens

Sommige speelgoedwapens, nepwapens, maar ook luchtdrukwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. Als mensen zich bedreigd voelen door een dergelijk wapen of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben.