AMSTERDAM - De politie heeft in een onderzoek naar vuurwapenhandel drie verdachten uit Amsterdam aangehouden. Het trio, 16, 18 en 19 jaar oud, werd op drie verschillende adressen in Amsterdam Nieuw-West en -Zuidoost aangehouden. Daar vonden ook doorzoekingen plaats. In de woningen troffen rechercheurs twee vuurwapens, 18 kilogram aan zwaar vuurwerk, 3D-printers, een ploertendoder en diverse patronen en andere onderdelen van wapens.

De zaak kwam in februari 2022 aan het rollen na verkregen informatie uit een onderzoek naar een straatroof. Rechercheurs stuitten tijdens hun onderzoek op informatie dat leidde naar een vermoedelijke vuurwapenhandelaar, een specifieke woning en box op de Pieter Calandlaan.

Doorzoekingen
Op 22 juni zijn tijdens een actiedag op adressen op de Pieter Calandlaan en de Adriaan van der Horststraat in Nieuw-West twee aanhoudingen verricht en aansluitend doorzoekingen gedaan door forensische experts. Naast twee vuurwapens, 18 kilogram aan zwaar vuurwerk, 3D-printers, een ploertendoder en diverse patronen en andere onderdelen van wapens is beslag gelegd op gegevensdragers. De derde verdachte werd dinsdag 28 juni in Amsterdam Zuidoost aangehouden.

Pijpbommen
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stelde in de woning aan de Pieter Calandlaan een aanvullend onderzoek in naar een zelf gefabriceerde explosieve constructie. Deze zogeheten pijpbommen werden in een daartoe aangewezen gebied tot ontploffing gebracht.

Verdachten
De twee verdachten zitten in voorlopige hechtenis. De derde verdachte zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek is nog in volle gang en gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Aanpak wapenhandel
De aanpak van vuurwapens en het daarmee gepleegde geweld heeft de hoogste prioriteit van politie en OM. Maar bij de aanpak van vuurwapengeweld en dus vuurwapenbezit is de informatie van burgers onmisbaar. Heeft u weet van een wapen? Laat het de politie weten via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of via het Team Criminele Inlichtingen (TCI): 079-345 89 99.