AMSTERDAM - Op woensdag 5 juli heeft de Amsterdamse recherche een 42-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de in 2003 om het leven gebrachte Jody (34). De recherche is de verdachte op het spoor gekomen door middel van een DNA-verwantschapsonderzoek. De verdachte is op vrijdag 7 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor veertien dagen in bewaring gesteld.


Op maandag 23 juni 2003 wordt in de bosjes bij Sportpark Spieringhorn aan de Seineweg in Nieuw-West het levenloze lichaam aangetroffen van Jody. Jody was een transgendervrouw uit Ecuador die in Nederland prostitueerde en hier illegaal verbleef. Op het lichaam van het slachtoffer zijn meerdere verwondingen zichtbaar. De uiteindelijke doodsoorzaak blijkt verwurging te zijn. Er wordt direct een onderzoeksteam samengesteld dat er alles aan doet om de dader op te pakken. Helaas zorgen al die inspanningen niet voor een aanhouding van een verdachte, tot aan de recentelijke DNA-match.

DNA
In 2014 is namelijk door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) een DNA-onderzoek gedaan naar diverse sporen die zijn aangetroffen op de plaats delict én op- en nabij het lichaam van het slachtoffer. Dat heeft destijds geen uitsluitsel gegeven. Maar door middel van nieuwe technieken en een verwantschapsonderzoek, weten we inmiddels dat dit DNA van de aangehouden verdachte is.

Hoewel dit een enorme doorbraak is in het onderzoek, kan de recherche uw hulp nog steeds goed gebruiken en komt graag met mensen in contact die alsnog informatie over deze zaak met de politie willen delen.

Vragen aan het publiek
Wat willen de rechercheurs graag van u weten?

De vindplaats van Jody is vlakbij het terrein van voetbalclub FC Turkiyemspor die hier destijds gevestigd was. Het slachtoffer is waarschijnlijk op zondagavond 22 juni 2003 aan het werk gegaan en in de nacht van 22 op 23 juni overleden. Mogelijk zijn er bezoekers van die vereniging die rond die tijd iets gezien of gehoord hebben wat hiermee te maken kan hebben.

Op de plaats delict is onder andere een opvallend (slagers)mes aangetroffen. Het betreft een Victorinox uitbeenmes dat voornamelijk in slachterijen wordt gebruikt. Bijzonder is dat op dit mes, naast het bloed van het slachtoffer, ook verschillende bloedresten van dieren, zoals een rund en lam, zijn aangetroffen maar opvallend genoeg niet van een varken. De recherche houdt er daarom rekening mee dat het mes bij halalslacht is gebruikt. Mogelijk zegt u dit iets over de oorspronkelijk eigenaar van dit mes. Maar ook alle andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek is nog steeds heel erg welkom.

Delen van informatie
Heeft u informatie? Deel deze dan met de politie via de gratis tiplijn 0800-6070. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Wilt u vertrouwelijk spreken met een rechercheur zonder dat uw identiteit bekend wordt? Neem dan contact op met het Team Nationale Inlichtingen via 088–6617734. Of vul het tipformulier in op het voor dit onderzoek speciaal aangemaakte dossier op www.politie.nl/jody.