AMSTERDAM - Vrijdagmiddag 21 juni 2024 ontstaat er een demonstratie voor het gebouw van de UvA aan de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam. Diverse demonstranten verschaffen zich toegang tot het pand en weigeren te vertrekken. In totaal worden er 13 demonstranten aangehouden.


Omstreeks 12 uur verzamelt zich een groep mensen voor het pand van de UvA aan de Nieuwe Achtergracht. In de loop van de middag gaat een deel van deze groep het gebouw in. Binnen worden vervolgens forse vernielingen gepleegd en barricades opgeworpen. De UvA vordert dat ze het pand moeten verlaten. Een aantal geeft daar geen gehoor aan en verschanst zich in het pand. Agenten worden daarbij – in het pand - door de demonstranten bekogeld met voorwerpen. De UvA doet vervolgens aangifte van lokaalvredebreuk en openlijke geweldpleging.

Ontruiming:
De Mobiele Eenheid is omstreeks 17.10 uur overgegaan tot ontruiming van het pand. Hierbij worden negen verdachten aangehouden voor lokaalvredebeuk en openlijke geweldpleging tegen de politie en goederen.

Belediging:
Tijdens de ontruiming staat er een groep demonstranten voor de UvA. Daarbij maken zich vier personen schuldig aan belediging van de politie en ook zij worden aangehouden.

Forensische Opsporing:
Na de ontruiming zijn specialisten van Forensische Opsporing een onderzoek gestart in het pand. Daarbij worden sporen veiliggesteld en de vernielingen vastgelegd.

Geweld tegen de politie:
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en treedt er tegen op.