AMSTERDAM - Afgelopen zaterdagmiddag 10 april is een politieagente in haar hand gebeten door een omstander tijdens een aanhouding van een winkeldief in een supermarkt aan de Weteringschans. De collega heeft aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling.

Een politie eenheid kreeg omstreeks 14:30 uur een melding van een winkeldiefstal aan de Weteringschans. Ter plaatse wordt één man aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Tijdens de aanhouding bemoeit een omstander zich met de aanhouding. Agenten vorderen de omstander om weg te gaan, maar hij weigert gehoor te geven aan de collega’s. Vervolgens houden de agenten hem aan voor het niet opvolgen van een bevel en/of vordering. Tijdens die aanhouding bijt de verdachte in de hand van een agente waarna zij verwond raakt. De agente is na het incident behandeld in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Voorlopig kan ze niet al haar werk uitvoeren in verband met haar verwondingen. De komende periode wordt gekeken wanneer de agente weer volledig aan de slag kan.

Geweld tegen politieambtenaren en hulpverleners
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.