Op 4 oktober 2003 loopt de twintigjarige Beltessazar uit Brazilië het politiebureau in Amsterdam binnen om aangifte te doen. Hij is beroofd van zijn geld en papieren. Hij zou op doorreis zijn vanuit Londen en op 9 oktober verder reizen naar Brazilië. Een maand later, op 4 november, neemt Beltessazar echter wederom contact op met de politie. Hij vermoedt dat zijn gestolen rugzak in een kraakpand staat. De politie helpt hem het kraakpand binnen te komen. De jongeman geeft aan de volgende dag via Frankrijk terug te willen reizen naar zijn thuisland Brazilië. Die reis maakt hij echter nooit: op 6 november 2003, een dag voor zijn verjaardag, stapt Beltessazar voor een rijdende metro.

Onbekende overledene

santa barbara
Alle onbekende overledenen waar het team de identiteit probeert te achterhalen zijn, na opgraving voor DNA-onderzoek, herbegraven op een speciaal veld op begraafplaats Sint Barbara. De graven op dit veld worden niet geruimd, zodat de resten teruggegeven kunnen worden aan de nabestaanden als een overledene geïdentificeerd is.

De identificatie

In maart 2015 wordt het Team Cold Case benaderd door het consulaat in Brazilië in verband met een sinds 2003 vermiste jongeman wiens laatste verblijfplaats Amsterdam zou zijn geweest. De link is snel gelegd. De familie in Brazilië stuurt enkele foto’s van hun zoon, waaronder een foto van het identiteitsbewijs met daarop een vingerafdruk. Na vergelijking van de vingerafdrukken is het zeker, de anonieme dode is inderdaad Beltessazar.

Omdat de familie van Beltessazar in Brazilië niet de financiële middelen heeft om de repatriëring (het overbrengen van een overledene naar het buitenland) te bekostigen, wordt er gezocht naar diverse mogelijkheden om de stoffelijke resten van Beltessazar zo goedkoop mogelijk naar Brazilië te krijgen. Via uitvaartorganisatie Monuta lukt dat uiteindelijk. Het Team Cold Case regelt het verlof tot begraven en cremeren, evenals het laissez-passer, het document dat aangeeft dat een overledene naar het buitenland mag.

Vandaag, woensdag 24 augustus, worden de stoffelijke resten van Beltessazar opgegraven en met speciaal transport door Autoreset / Oudstanding vervoerd naar Crematorium Noorderveld in Nieuwegein. Uitvaartorganisatie Monuta verzorgt de crematie en het transport van de urn naar Schiphol. Alle partijen werken belangeloos mee. De asresten zullen in Mortuarium Schiphol verblijven totdat Beltessazar over een paar dagen wordt teruggevlogen door de KLM naar zijn familie in Brazilië, waar hij zijn laatste rustplaats krijgt.

Op de site van Monuta staat een uiteenzetting van de gebeurtenissen en meer informatie over repatriëring