AMSTERDAM - De politie gaat over tot opheffen van de blokkades op en rond het Binnengasthuisterrein. Deze operatie vindt plaats op gezag van de burgemeester, op basis van de Wet Openbare Manifestaties ter voorkoming van verdere wanordelijkheden. De aanwijzing aan de demonstranten om de blokkades op te ruimen zijn niet opgevolgd, waardoor de demonstratie rond het Binnengasthuisterrein officieel is ontbonden.


De UvA heeft inmiddels aangifte gedaan van lokaalvredebreuk, vernieling en dwang. Het openbaar ministerie buigt zich op dit moment over mogelijk optreden op basis van de aangifte.

De driehoek van burgemeester, hoofdofficier en politiechef heeft grote zorgen over de vorm die het protest in en rond de UvA gebouwen heeft aangenomen. Demonstreren is een grondrecht, maar demonstranten die andermans eigendommen vernielen en de openbare ruimte blokkeren gaan een grens over en maken zich schuldig aan strafbaar gedrag. De driehoek kan en wil dat niet accepteren.

De driehoek heeft informatie dat de deelnemers aan het protest niet alleen bestaan uit demonstrerende studenten, maar ook uit personen die niet verbonden zijn aan de universiteit en bewust de confrontatie willen zoeken met de politie.

De politie zal zoals altijd gefaseerd optreden en roept demonstranten en omstanders voor ieders veiligheid op om de confrontatie te vermijden en aanwijzingen van de politie op te volgen. De veiligheid van bewoners is een prioriteit tijdens de ontruiming.