AMSTERDAM - Op zondag is in Amsterdam op verschillende plekken gedemonstreerd tegen de komst van de Israëlische president die aanwezig was bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. De demonstraties zijn over het algemeen goed en rustig verlopen. Een kleine groep zorgde kortstondig voor een grimmige sfeer op het Waterlooplein. De politie heeft opgetreden om verdere escalatie te voorkomen.


Op het Waterlooplein is door een kleine groep demonstranten gegooid met eieren en vuurwerk. Ook zijn politiebusjes beklad met verf en moest de mobiele eenheid mensen verwijderen die op politiebusjes waren geklommen. Hierbij heeft de mobiele eenheid opgetreden om een veilige werkruimte te creëren. Niet veel later heeft de organisatie van de demonstratie de demonstratie beëindigd, waarna de groep uiteen is gegaan. Een groep van ongeveer 200 personen is gaan lopen door het centrum van Amsterdam. Op enig moment is opnieuw kort een grimmige situatie ontstaan, waarbij personen stenen hebben gegooid naar de politie.

Aanhoudingen

Demonstreren is een grondrecht en wordt door de gemeente Amsterdam gefaciliteerd. Op het moment dat de veiligheid van personen in gevaar wordt gebracht en strafbare feiten worden gepleegd, treedt de politie op. Het politieoptreden is er altijd op gericht de-escalerend te werken. Mensen worden altijd eerst aangesproken en gewaarschuwd. In totaal heeft de politie 13 aanhoudingen verricht voor verschillende strafbare feiten, waaronder het verstoren van de openbare orde en vernieling, onder meer door het gooien van stenen en het vernielen van een politiebus. De verdachten zitten op dit moment nog vast en worden gehoord door de recherche.