AMSTERDAM- Donderdagavond 28 mei 2020 hebben agenten in de omgeving van de Karperstraat een 17-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De man had een vuurwapen bij zich. Samen met zeven anderen zou hij bezig zijn geweest met het opnemen van een ‘drill rap’-videoclip.

Rond 19.50 uur zagen surveillerende agenten een groep van acht jongeren gekleed in hoodies tussen de schuren en garages op de Karperstraat staan. Onder hen ook een jongen die een bivakmuts droeg en een cameraman. Uit gesprekken met de groep bleek dat ze een ‘drill rap’-videoclip opnamen. Uit ervaring wisten de agenten dat in videoclips van ‘drill rap’ vaak (verboden) wapens worden gebruikt. Na controle van de groep bleek één van hen inderdaad een vuurwapen bij zich te dragen. Het vuurwapen is in beslag genomen en de 17-jarige Amsterdammer aangehouden. Wapenbezit wordt door de politie zeer serieus genomen. Na onderzoek bleek het om een echt vuurwapen, een omgebouwd gasalarmpistool te gaan.

Rappen is oké, maar neem geen wapen mee

Drill rap is een muziekvorm waarbij echt geweld op de loer ligt. In de teksten worden tegenstanders uitgedaagd, bespot en bedreigd. Dat het mis kan lopen als er bij de opname van een videoclip wapens worden gebruikt, is een reële mogelijkheid. De politie accepteert ten volste dat rappen een gewaardeerde, eigentijdse muzikale uitingsvorm is over wat met name jongeren bezighoudt. Echter, de verheerlijking van geweld, bedreigingen, wapenbezit en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is zorgelijk en onacceptabel.