AMSTERDAM - Met de aanhouding van een 23-jarige Amsterdammer heeft de politie in het eerste kwartaal van dit jaar al de derde verdachte van phishing ingerekend. Achter phishing zitten criminelen die vaak willekeurige personen en bedrijven grote schade toebrengen. Politie en OM zetten zich in om deze complexe vorm van criminaliteit te bestrijden. De 23-jarige verdachte zat tot vorige week in beperkingen. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft gisteren zijn voorarrest met drie maanden verlengd.

Phishing, het vissen naar iemands gegevens, is een vorm van digitale oplichting. Het gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. De 23-jarige verdachte zou phishing e-mails hebben verstuurd en kwam in beeld door onderzoek van een vereniging met leden. Sinds begin 2021 werden uit naam van deze vereniging valse e-mails verzonden met onder andere als onderwerp "mislukte afschrijving", “aanmaning” of “uw lidmaatschap verloopt bijna”.

Katvangers

In deze e-mails was een link opgenomen naar een phishing-site waar de ontvanger van de mail de vermeende achtergestelde betaling kon overmaken. Hun bank- of andere inloggegevens werden op deze manier bekend bij de beheerder van de nepsites. Het geld dat via deze sites werd overgeschreven, werd overgeboekt naar rekeningen van katvangers en daarna snel gepind. Het gaat vermoedelijk om duizenden euro’s.

Uit onderzoek van het cybercrimeteam van de politie bleken de nepsites te draaien op een server in Duitsland. Het gebruik van deze server werd met een creditcard betaald. De 23-jarige verdachte zou misbruik hebben gemaakt van de creditcard die op naam van een ander persoon staat. Tegen de verdachte werd door de creditcardmaatschappij aangifte gedaan van computervredebreuk, oplichting en manipulatie van computergegevens.

Onzichtbaar

Eerder dit jaar hield de politie al twee 24-jarige mannen aan uit Uithoorn en Amsterdam op verdenking van phishing. Op 22 april eiste het OM tegen de Amsterdammer 24 maanden gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De drie zaken staan los van elkaar, de verdachten kennen elkaar niet.

Cybercrime ontwikkelt zich razendsnel. Daders blijven vaak onzichtbaar. Het is belangrijk dat de maatschappij weerbaar wordt tegen deze criminelen. Particulieren en bedrijven worden dan ook aangeraden zich via veiliginternetten.nl, veiliginternetbankieren.nl en politie.nl te informeren over de manieren om het criminelen moeilijker te maken.