AMSTERDAM - De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) laat weten zeer geschokt te zijn door de liquidatie van advocaat Derk Wiersum vanochtend. Rond 7.40 uur werd Wiersum doodgeschoten in Buitenveldert. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo rond topcrimineel Ridouan Taghi.

"De NOvA is zeer geschokt dat een collega die zijn functie uitoefent is geliquideerd. Wij leven op deze vreselijke dag mee met zijn nabestaanden en familie en volgen het onderzoek op de voet", reageert de Nederlandse orde van Advocaten.

Mark Rutte: Zeer veronrustend
Premier Mark Rutte en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van een advocaat van een kroongetuige zeer verontrustend. Volgens Rutte en Dekker zit de politie er bovenop. Justitieminister Ferd Grapperhaus laat zich permanent op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Hij komt later op de dag met een verklaring.

Eerder zei Rutte dat de de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil Bakkali in Amsterdam-Noord "volstrekt onacceptabel en onaanvaardbaar" is.

Zitting opgeschort
Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf, laat op Twitter weten dat het nieuws ook in de rechtbank aan de Parnassusweg als een bom is ingeslagen. De zitting tegen de verdachten van de aanslag op het gebouw van De Telegraaf is met een uur opgeschort.

Kern van rechtstaat

De Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten benoemt de noodzaak voor een veilige werkomgeving voor strafrechtadvocaten: "Deze verschrikkelijke daad raakt een van de kernen van de rechtsstaat. Strafrechtadvocaten moeten veilig hun werk kunnen doen!"

Bloemen voor kantoor
Inmiddels zijn er al meerdere bosjes bloemen voor de deur van het kantoor van de geliquideerde advocaat gezet.