AMSTERDAM - De officier van justitie heeft vandaag een celstraf van acht maanden geëist tegen een 58-jarige man die verdacht wordt van jarenlange passieve omkoping als ambtenaar van de gemeente Amsterdam. Inmiddels is de man, net als drie anderen die wegens passieve omkoping worden vervolgd, door de gemeente ontslagen.

In maart 2015 werd het politieonderzoek gestart naar aanleiding van een tip dat er corrupte ambtenaren waren binnen de gemeente Amsterdam. Het vermoeden bestond dat meerdere ambtenaren van de gemeente Amsterdam giften - zoals auto’s, een keuken en bouwmaterialen - zouden hebben aangenomen in ruil voor één of meerdere tegenprestaties, zoals het onrechtmatig gunnen van werkzaamheden aan aannemingsbedrijven.

De verdachte die vandaag voor de rechter staat, wordt verweten zich in zijn hoedanigheid als toezichthouder bij de gemeente Amsterdam schuldig te hebben gemaakt aan passieve omkoping. Dat zou hij hebben gedaan vanaf januari 2011 tot en met 8 maart 2016. In de zaak tegen deze verdachte is een ontnemingsvordering aan de orde voor een bedrag ruim 260.000 euro. Deze ontnemingszaak zal op een later moment worden afgedaan.

Jarenlange en aanzienlijke zelfverrijking
De kern van het verwijt aan deze verdachte is ‘jarenlange en aanzienlijke zelfverrijking door ambtelijke omkoping’. Op die manier heeft hij auto’s cadeau gekregen, heeft hij in zijn huis in Almere een splinternieuwe kostbare keuken laten zetten en heeft hij zijn buitenhuis in Frankrijk laten verbouwen en van een nieuwe keuken en houtkachel laten voorzien. Op het huis is inmiddels conservatoir beslag gelegd.

De verdachte, zo blijkt uit het politieonderzoek, benaderde bedrijven actief en verzocht diverse bedrijven bij herhaling om kostbare giften. Verdachte heeft wat het OM betreft zijn omkopingspraktijken dan ook welbewust ingezet. Op deze wijze heeft hij zich privé structureel verrijkt tot een bewijsbaar totaalbedrag van ruim 113.000 euro.

Manipulerende houding
De officier vandaag in haar requisitoir: “Dit dient verdachte zwaar te worden aangerekend. Voor het goed functioneren van het openbaar bestuur is het van essentieel belang dat dit zuiver handelt. (-) Wat verdachte extra kan worden aangerekend is zijn actieve optreden richting de bedrijven en zijn manipulerende houding als zij niet direct instemden met zijn criminele verzoek om geld of spullen.”

In totaal zijn in deze strafzaak vier verdachten gedagvaard. Gisteren en vandaag stonden twee verdachten voor de rechter en komende donderdag volgt de derde verdachte. De zaak tegen de vierde verdachte is aangehouden, de nieuwe zittingsdatum moet nog worden gepland.Met de betrokken bedrijven heeft het OM inmiddels geschikt of de onderhandelingen daartoe zijn nog gaande.