AMSTERDAM - Een 33-jarige Amsterdammer is in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het in 2013 en 2015 verkrachten van 2 vrouwen en het aanranden van een studente. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.


Deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep. De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging op.

De man kwam in beeld naar aanleiding van een DNA-match met het DNA-profiel dat van hem aanwezig is in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. Hij heeft tot driemaal toe in de vroege ochtenduren in Amsterdam-West een vrouwelijk slachtoffer met geweld overmeesterd. Eén vrouw van 75 jaar en één vrouw van 60 jaar die in een woonzorginstelling woonde, verkrachtte hij op buitengewoon wrede wijze. Het derde slachtoffer werd op agressieve wijze aangerand. De man beroofde daarbij ook nog 2 van zijn slachtoffers.

Deze feiten hebben op de slachtoffers een enorme impact gehad, hetgeen ook is gebleken uit de ter terechtzitting voorgelezen slachtofferverklaringen.

Hogere straf
Het hof is van oordeel dat de algemene veiligheid van personen het opleggen van de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging vereist. Daarnaast is een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd gelet op de bijzonder ernstige aard en gevolgen van de feiten, de kwetsbaarheid van de slachtoffers, de ernst van het fysieke letsel en de omvang van de emotionele schade die de man heeft veroorzaakt. Het hof heeft daarbij opgemerkt dat de man door zijn handelen de slachtoffers niet alleen fysiek (zeer ernstige) schade en pijn heeft toegebracht, maar hen daarnaast totaal vernederd heeft, daarbij kennelijk enkel handelend ter bevrediging van zijn eigen driften en uit winstbejag/geldzucht.

De vorderingen tot schadevergoeding van de slachtoffers van ruim 20.000 euro en ruim 30.000 euro heeft het hof toegewezen.