HOOFDDORP - Een 21-jarige man uit Hoofddorp is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van een 24-jarige man uit Haarlem aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. De man is tevens veroordeeld voor afpersing, het dreigen met een vuurwapen en vuurwapenbezit. Naast zijn celstraf en tbs moet de man de nabestaanden in totaal ruim 50.000 euro schadevergoeding betalen.

Op 8 augustus 2020, een warme zomerse dag, is het slachtoffer samen met een groep vrienden op het drukke strand van Park de Oeverlanden aan de Nieuwe Meer. Er ontstaat onenigheid tussen de vriendengroep en een andere groep jongens, waar de schutter op dat moment nog niet bij is. Later volgt een tweede confrontatie waarbij de man een van de vrienden gebiedt een horloge, naar later blijkt een nep-Rolex, af te doen. Hij bedreigt meerdere van de vrienden met zijn vuurwapen en vervolgens schiet hij twee keer op het slachtoffer. Hierna geeft een van de vrienden zijn horloge af aan de schutter. Het slachtoffer overlijdt dezelfde dag aan zijn verwondingen.

Doodslag
De rechtbank stelt vast dat de man twee keer van korte afstand met een vuurwapen op het slachtoffer heeft geschoten en als gevolg daarvan het slachtoffer om het leven is gekomen. De rechtbank gaat ervan uit dat de man beide keren bewust heeft geschoten en dat niet, zoals de man zelf beweert, het tweede schot per ongeluk afging. De rechtbank vindt niet bewezen dat de schutter van tevoren het plan had om hem te doden. Daarom is er geen sprake van moord, maar wel van doodslag. De rechtbank komt niet toe aan de vraag of er ook sprake is van gekwalificeerde doodslag, omdat dat volgens de rechtbank niet op de juiste wijze ten laste is gelegd. De rechtbank stelt verder vast dat de man door (bedreiging met) geweld een van de vrienden heeft gedwongen tot het afgeven van zijn horloge. Ook het bedreigen van twee andere vrienden uit de groep en het in bezit hebben en overdragen van wapens is volgens de rechtbank bewezen.

Onbeschrijflijk leed
De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij in het bijzijn van veel omstanders, waaronder kinderen, het slachtoffer om het leven heeft gebracht. Het slachtoffer, een jonge man in de bloei van zijn leven, wilde de ruzie sussen en het opnemen voor zijn vrienden. Het is zeer kwalijk dat dit hem fataal is geworden. Het gebeuren heeft een enorme impact gehad op de vriendengroep. Zij bevonden zich in een buitengewoon beangstigende situatie en hebben gezien hoe hun vriend werd neergeschoten. De man heeft de nabestaanden onbeschrijflijk leed toegebracht. Zij zijn hun geliefde kwijt en moeten de rest van hun leven verder met dit immense gemis.

Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.