AMSTERDAM - De 50-jarige man die op 5 juli 2019 in de Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam op klaarlichte dag een 29-jarige man doodstak is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Uit niets blijkt dat er sprake was van een vooropgezet plan. De man bedreigde eerder op diezelfde dag ook een man in Almere, zonder duidelijke aanleiding.

Camerabeelden steekpartij
Op camerabeelden was te zien dat de man op het slachtoffer in de Warmoesstraat afrende en hem ter hoogte van zijn borst in het lichaam stak. Kort daarna stortte het slachtoffer in elkaar en viel op de grond. Het slachtoffer overleed later die dag aan zijn verwondingen. Enkele dagen later deed de buurman van de man aangifte van bedreiging op de dag van de steekpartij.

Zwijgrecht
De man kreeg een advocaat toegewezen. Hij weigerde tijdens het proces te spreken. Zowel de nabestaanden als de rechtbank kregen daarom geen inzicht in de motieven voor zijn daden. Ook bleef onduidelijk of de man beseft hoeveel leed hij heeft aangericht.

Onherstelbaar leed

De moeder en zus van het slachtoffer verwoordden hun grote verdriet en het gemis tijdens de zitting. Het feit dat de fatale steekpartij plaatsvond op klaarlichte dag in een drukke straat in het centrum van Amsterdam maakt dat velen ongevraagd geconfronteerd zijn met heftig geweld. Ook getuigen zijn geschokt door de gebeurtenissen. De rechtbank weegt dit mee in de straf.

Psychische stoornis
Uit verschillende rapporten van deskundigen bleek dat de man leidt aan een psychische stoornis en dat hij hulp vermijdt. Hij werd bovendien vaker veroordeeld voor geweldsdelicten. De rechtbank acht het dan ook noodzakelijk de maatschappij te beschermen tegen de man en legt daarom naast 8 jaar gevangenisstraf tbs met dwangverpleging op.

Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.