AMSTERDAM - De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 43-jarige man tot een gevangenisstraf van 6 jaar. De man verkrachtte in 2013 in Amsterdam een Australische toeriste. Zeven jaar later misbruikte hij in Weesp zijn (toenmalige) vriendin.

Taxichauffeur
In augustus 2013 stapte een destijds 19-jarige Australische toeriste in Amsterdam - voor de ingang van Paradiso - in de auto van een man die zich op dat moment voordeed als taxichauffeur. Op een slinkse wijze nam hij de vrouw, die onder invloed was van alcohol, mee naar een afgelegen plek. Hij zette haar daar tegen de motorkap en zei dat ze mee moest werken en dat hij haar daarna naar haar hostel zou brengen. Vervolgens verkrachtte hij haar. Het slachtoffer deed gelijk aangifte, maar de verdachte kwam pas in 2020 in beeld na een DNA-match. De zaak, die inmiddels als zogenoemde cold-case op de plank lag, werd heropend. De vrouw was zeer emotioneel toen zij hoorde dat een verdachte was aangehouden.

Verkrachting (toenmalige) vriendin
Zeven jaar later maakte de verdachte zich weer schuldig aan verkrachting. Na een ruzie met zijn (toenmalige) vriendin, de moeder van zijn dochter, bond hij haar vast en verkrachtte hij haar op gruwelijke wijze. De officier van justitie beschreef de verkrachting als sadistisch, vernederend en traumatiserend. Bij de verkrachting werd de vrouw in een nekklem gehouden, met haar gezicht in het dekbed geduwd en met een mes bedreigd. De vrouw heeft, nu ruim een jaar later, nog steeds lichamelijke klachten en het is maar de vraag of zij ooit volledig zal herstellen.

Gevangenisstraf
Slinks, egoïstisch en traumatiserend is volgens de rechtbank een passende omschrijving voor de twee ernstige verkrachtingen. Toen de man eenmaal het zwijgen had doorbroken zei hij aangifte tegen de Australische vrouw te willen doen omdat ze hem vals beschuldigde. Over de verkrachting van zijn ex-partner verklaarde de man dat het een ongeluk was. De rechtbank gaat echter uit van de verklaringen van beide slachtoffers en acht bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan twee zeer ernstige verkrachtingen. De rechtbank veroordeelt de man tot 6 jaar gevangenisstraf en legt hem een gedragsbeïnvloedende maatregel op. Hierdoor kan de man ook na zijn detentie onder toezicht blijven staan. Dit is conform de eis van de officier. Daarnaast moet de man beide slachtoffers een schadevergoeding betalen.