AMSTERDAM/UTRECHT - Tegen een 32-jarige man uit Amsterdam is vandaag een gevangenisstraf geëist van 5,5 jaar voor een gewelddadige overval op een flatwoning aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Bij de overval op 17 juni 2020 raakte de 72-jarige bewoner gewond en werden horloges en geld gestolen. Na een klein half jaar kon de verdachte in Spanje worden aangehouden, waar hij sinds de overval verbleef.

De 72-jarige bewoner werd om drie uur die nacht wakker toen hij gebonk en glasgerinkel hoorde. Er stonden drie mannen in de woning met bivakmutsen op. De bewoner verzette zich maar werd tegen de grond gewerkt. Zijn handen werden geboeid met tiewraps en hij werd veelvuldig tegen zijn hoofd en bovenlichaam geschopt en geslagen. De drie mannen gingen er met 400 euro en zeven horloges vandoor. De woning was helemaal doorzocht, alles lag overhoop. De ruit van de balkondeur, waar de overvallers door naar binnen waren gekomen, was kapot. In het ziekenhuis bleek dat door het schoppen de maag van het slachtoffer omhoog was gekomen. Hij had een breuk in zijn linkeroogkas, zijn oorschelp was kapot en hij zat onder de grote bloeduitstortingen.

Buurtonderzoek door de politie leverde niets op, en camerabeelden en tapgesprekken evenmin. De bloedsporen leverden echter een match op met een van de verdachten, die zijn hand had opgehaald bij binnenkomst door de kapotte ruit. Op zijn huisadres bleek hij al weken niet thuis te zijn geweest en zijn telefoon straalde ook niet aan in Nederland. Uit betalingsgegevens bleek dat hij vermoedelijk in Spanje was. De officier van justitie stuurde hierop een Europees Aanhoudingsbevel uit en op 2 december werd de verdachte bij een controle in Spanje aangehouden. Op 17 december werd hij door de KMAR opgehaald.

Op de zitting bekende de verdachte die nacht in de woning te zijn geweest, samen met twee vrienden. Er zou een wiethok achter de woning zijn. Er zou ook niemand thuis zijn. Hij ontkende de bewoner mishandeld te hebben en wilde niet verklaren wie de twee vrienden waren met wie hij de woning had overvallen. De officier van justitie wees op de vele strafverzwarende omstandigheden: de overval was in de nacht, met meerdere personen met bivakmutsen op, het slachtoffer is mishandeld en vastgebonden en het hele huis was overhoop gehaald. Dat alles maakt dat een celstraf van 5,5 jaar een gepaste straf is. De officier wees ook op de zinloosheid: voor 400 euro en enkele horloges van geringe waarde is er veel leed veroorzaakt. Het slachtoffer heeft er nog altijd geestelijk last van. Zijn vordering moet dan ook worden toegewezen.