AMSTERDAM - Een 31-jarige man die in december 2019 werd aangehouden omdat hij een raketwerper, 70 patronen en ruim 266 gram cocaïne in zijn bezit had, moet 4 jaar de gevangenis in.


Raketwerper in een kelderbox

De man bleek in de kelderbox van de woning van zijn vriendin in Amsterdam-Osdorp een militair raketwapen met een intacte antitankbrisantgranaat te hebben liggen. De politie trof bovendien in een garage die de man huurde in Lijnden meer dan 70 patronen en ruim 266 gram cocaïne verpakt in verschillende plastic zakjes aan. Het wapen in de kelderbox bleek afkomstig van het voormalig Joegoslavische leger. De granaat heeft een bereik van 1280 meter en kan tot 30 centimeter gepantserd metaal doordringen. Het wapen was klaar voor gebruik en de rechtbank gaat er dan ook van uit dat de raketwerper op enig moment gebruikt zou gaan worden.

Oorlogswapen hoort niet thuis in de Nederlandse samenleving
Het oorlogswapen van de man brengt enorme risico’s voor de maatschappelijke veiligheid mee en hoort niet thuis in de Nederlandse samenleving. Dit zeer zware en gevaarlijke wapentuig past niet binnen de landelijke oriëntatiepunten en valt ook buiten het bereik van de Amsterdamse oriëntatiepunten. Een hoge en onvoorwaardelijke gevangenisstraf is dan ook de enige passende maatregel. Daarom gaat de rechtbank mee in de eis van de officier van justitie om de 31-jarige man te veroordelen tot de maximale straf van 4 jaar onvoorwaardelijk.

Restant eerdere straf ook uitzitten
Uit het strafblad van de man blijkt bovendien dat hij meerdere malen is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor gewapende vermogensdelicten. Voor een gewapende overval in 2011 was hij na een lange straf voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Omdat de man tijdens zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten heeft gepleegd, moet hij naast de opgelegde gevangenisstraf ook het restant van zijn vorige straf, 1095 dagen, volledig uitzitten.