AMSTERDAM - Het gerechtshof Amsterdam heeft donderdag een man veroordeeld voor (onder meer) moord en 3 pogingen tot moord op 2 mei 2018 in de Krootstraat en de Krombekstraat in Amsterdam-Zuidoost. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de verdachte op 25 januari 2021 tot 20 jaar gevangenisstraf voor (onder meer) doodslag en 3 pogingen tot doodslag. De verdachte ging in hoger beroep, omdat hij stelt onschuldig te zijn en het Openbaar Ministerie stelde ook hoger beroep in, omdat zij vond dat het moord en pogingen daartoe betrof en eiste 30 jaar.


Acht feiten bewezen

Het hof acht daarnaast bewezen dat de verdachte een vuurwapen met munitie aanwezig had, zowel op de plaats delict als in een container in Lelystad. Hij vervoerde met anderen in april 2018 ruim 1 kilo cocaïne in een verborgen ruimte van een bestelbus van het merk Mercedes-Benz Vito. Deze verborgen ruimte was op professionele wijze aangebracht en geschikt voor het heimelijk vervoeren van honderden kilo’s verdovende middelen. Daarnaast had de verdachte met anderen 2 containers waarin een complete gebruikte cocaïne-wasserij is aangetroffen. Tenslotte acht het hof witwassen van een personenauto bewezen.

De Mercedes Vito was eind april 2018 bij de politie als gestolen opgegeven. Op 2 mei 's avonds zag een betrokkene de Vito rijden, die de verdachte en een ander waarschuwde om de bus terug te pakken. De verdachte ging naar de opgegeven plaats. De bestuurder van de Vito was een 19-jarige man, die de bestelbus als onderkomen gebruikte. Niet is gebleken, dat hij wist van de verborgen ruimte of de daarin aanwezige kilo cocaïne. Het slachtoffer reed met de bestelbus in de Krootstraat, vergezeld door een vriend in een Renault. De verdachte doodde de bestuurder van de Vito in de auto door 1 kogel in zijn borst te schieten en schoot de vriend in de Renault in zijn been en zijn borst. De bestuurder van de Vito overleed ter plaatse en de man in de Renault is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Kort vóór deze schietpartij schoot de verdachte op een jong stel in een Toyota, dat bij toeval in de buurt reed van de gestolen bestelbus.

Moord en pogingen tot moord

Volgens het hof is de verdachte kennelijk doelgericht op pad gegaan om de Vito met vuurwapengeweld terug te pakken. Hij had tijdens een rit van 10 minuten naar de plaats delict ruim gelegenheid na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap te geven. De verdachte schoot meteen bij aankomst, zonder enige verdere aanleiding, op de Toyota, is gericht naar
de Renault en de Vito gelopen en schoot de beide inzittenden van die auto’s na elkaar gericht in de borst.

30 jaar gevangenisstraf

Het hof is van oordeel dat voor dit samenstel van feiten een gevangenisstraf van 30 jaar moet worden opgelegd, waarmee wordt beoogd anderen af te schrikken dergelijke feiten te begaan, alsmede te voorkomen dat de verdachte in herhaling valt en om de daden te vergelden.

Vorderingen benadeelde partijen

Het hof heeft de vorderingen van 3 nabestaanden van de overledene en de 3 andere slachtoffers toegewezen.