AMSTERDAM - Een 17-jarige jongen is door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor doodslag en wapenbezit. De opgelegde straf is conform de eis van de officier van justitie.

De rechtbank acht bewezen dat de inmiddels 17-jarige Amsterdammer op 2 februari van dit jaar een 19-jarige man heeft neergeschoten bij parkeergarage Hakfort in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleed hij drie dagen later aan zijn verwoningen.

Op de grond
De 17-jarige jongen gaf aan dat het slachtoffer een wapen toonde en dat hij moest schieten om zichzelf te verdedigen. Hij handelde naar eigen zeggen uit noodweer. Volgens het OM is er geen sprake van zelfverdediging. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het slachtoffer een vuurwapen in handen had en toonde. Het direct schieten door verdachte bij het tonen van het wapen is echter geen proportionele reactie, zei de officier van justitie twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling. De jongen heeft bovendien geschoten terwijl het slachtoffer al op de grond lag. “Dit duidt niet op zelfverdediging”, aldus de officier van justitie.

Geen noodweer
Ook de rechtbank gaat niet mee met het noodweerverweer van de verdachte. “De wijze van verdedigen door verdachte, door direct te schieten met het vuurwapen op het bovenlichaam en het hoofd van het slachtoffer toen deze zijn vuurwapen had getrokken, staat niet in redelijke verhouding tot de ernst van de bedreiging die van het slachtoffer uit ging, te weten het tonen van een vuurwapen”, staat in het vonnis van de kinderrechter.

Gedragsdeskundigen hebben de verdachte 17-jarige jongen onderzocht en de PIJ-maatregel geadviseerd. Zowel het OM als de rechtbank hebben zich aangesloten bij deze conclusie van de deskundigen.