AMSTERDAM - De recherche heeft dinsdag 14 maart 2023 twee jonge verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij twee afzonderlijke explosies in Amsterdam. Het gaat om een nu 16-jarige jongen die naar voren is gekomen in het onderzoek naar een explosie bij een kapperszaak op de Hoofdweg op 16 mei 2022. De andere verdachte betreft een man van 19, de recherche kwam hem op het spoor in verband met de explosie bij een horecazaak aan de Pieter Calandlaan van 23 juni 2022.

Aangetroffen DNA op de plaatsen delict bracht de recherche bij deze twee verdachten. Allebei komen uit Amsterdam en naastde aanhoudingen zijn ook doorzoekingen verricht in een woning en bijbehorende box in Amsterdam. Daarbij troffen rechercheurs zwaar vuurwerk en gas alarmpistool aan. Zij hebben deze voorwerpen in beslag genomen en gezien de gevaarzetting moest het vuurwerk door een gespecialiseerd bedrijf worden afgevoerd.

De verdachten zijn door de recherche gehoord en daarna heengezonden. Beiden blijven verdachte in de onderzoeken.

Explosies in Amsterdam

In 2022 is sprake geweest van een stijging van het aantal explosies op woningen en bedrijven ten opzichte van de jaren daarvoor. Die toename zorgde ervoor dat er twee teams werden opgericht. Eén om onderzoek te doen naar plofkraken, het andere om onderzoek te doen naar de explosies bij woningen en bedrijven. Inspanningen van dat laatste team hebben nu tot deze – en ook eerdere – aanhoudingen geleid.