CRUQUIUS - In een cocaïneonderzoek zijn op maandag 8 maart 2021 vier verdachten aangehouden in een bedrijfsruimte in Cruquius in de Haarlemmermeer. De verdachten zijn een 28 jarige man uit Amsterdam een 62 jarige man uit Utrecht, een 59 jarige man uit Amsterdam en een Italiaan van 39 jaar.

Het viertal is afgelopen donderdag door de rechter-commissaris te Amsterdam in bewaring gesteld voor de duur van 14 dagen. Zij mochten toen enkel hun raadsman spreken. De beperkingen zijn er sinds vandaag van af.

Start onderzoek
Op basis van informatie van het Team Criminele Inlichtingen is de Dienst Infra van de Landelijke Eenheid van de politie, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), op 8 maart 2021 een onderzoek gestart. Tijdens dat onderzoek rees het vermoeden dat de chauffeur van een vrachtwagencombinatie met Italiaans kenteken verdovende middelen zou ophalen in een bedrijfslocatie in Cruquius. Naar aanleiding van de waarnemingen bij die locatie is de politie het bedrijfspand binnengetreden. In en bij die bedrijfsruimte zijn de vier personen aangehouden.

Pakketten met cocaïne

In de bedrijfsruimte trof de politie zeven big shoppers aangetroffen met daarin in totaal 125 kilopakketten. Daarin bleek cocaïne te zitten. De cocaïne is in beslag genomen. Op de hoeveelheid cocaïne, vier pallets bevroren kippenpootjes en wat bouwmaterialen na was het bedrijfspand leeg. Het pand had geen voorziening (koelcel) voor de opslag van diepvriesproducten. Op basis daarvan concludeert het OM dat het de bedoeling was dat de pallets met diepvriesproducten slechts korte tijd in dit pand zouden staan. Volgens het OM had de cocaïne tussen de lading kippenpootjes verborgen moeten worden.

Ingrijpen
Gelet op de omvang van de aangetroffen partij en de professionaliteit van het handelen van de verdachten, vermoedt het OM dat zij in aanmerkelijke mate betrokken zijn bij de (internationale) handel in verdovende middelen. Enkel door het ingrijpen van de politie is het handelen van deze verdachten beëindigd.

Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.