ABCOUDE - De politie heeft vrijdag 7 augustus op de A2 bij Abcoude twee mannen van 31 en 24 jaar aangehouden voor het bezit/vervoeren van 104 kilo cocaïne. De partij verdovende middelen werd in een verborgen ruimte in hun bestelauto ontdekt. De verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris voor veertien dagen in bewaring gesteld.


Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen de bestelauto omstreeks 11.30 uur op de A2 bij Breukelen in de richting van Amsterdam tijden. Uit de politiesystemen bleek dat de APK van de auto was verlopen en ook al eens bij een verdachte situatie betrokken was. Ter hoogte van Abcoude werd de auto voor een verkeerscontrole aan de kant gezet.

Cryptotelefoons
Tijdens deze controle viel het de agenten op dat in het middenconsole een zogenaamde cryptotelefoon lag. Dat is een telefoon die doorgaans voor criminele activiteiten gebruikt worden. Bij onderzoek in de laadruimte kregen de agenten het sterke vermoeden dat de bus voorzien was van een verborgen ruimte. Ze ontdekten die ruimte inderdaad maar konden hem niet helemaal openen. Omdat dergelijke ruimten achteraf worden ingebouwd en gebruikt worden om bijvoorbeeld geld, drugs of wapens aan het zicht te onttrekken, werden de mannen aangehouden en de bestelbus en telefoons in beslag genomen. De chauffeur was een 31-jarige Nederlander en de bijrijder een 24-jarige Albanees, beiden zonder vaste woon of verblijfplaats in Nederland. De bijrijder bleek later ook nog eens twee cryptotelefoons bij zich te hebben.

Bij nader onderzoek aan de bestelauto kon de verborgen ruimte worden geopend en bleken er 104 pakken met elk 1 kilo cocaïne in te zitten. De politie stelt onder het gezag van het Landelijk Parket een nader onderzoek in.